Arcul csapás után építkezés

Tanulságokkal teli szezont hagyott maga mögött az Eger Heroes csapata. A hazai élvonalban (HFL) idén is bronzérmes gárda jövőre bizonyosan másik osztályban szerepel, miközben a klubnál az utánpótlás-nevelésre és a sportág megismertetésére is nagyobb hangsúlyt fektetnek.

 

– Helyezésben nem történt előrelépés a tavalyi idényhez képest, de érvényes ez más területre is?
– Nem jó ezt mondani, mégis kénytelen vagyok azt a kifejezést használni, hogy pofán vágott bennünket szövetség és így tettek a légiósaink is – válaszolta Herke Zsombor klubelnök, egyben játékos, az egyesület alapítója. – A kiváló kezdés Győrben fölényes győzelemben mutatkozott meg, majd sorra jöttek a problémák, amelyeket az utolsó előtti meccsig sikerült kezelni, utána viszont már nem tudtunk velük mit kezdeni…

– Kifejtené ezt bővebben?
– Mivel túl vagyunk a történteken, és ezek jelentős részben a klub belügyének számítanak, nem gondolom, hogy ezzel foglalkozni kellene.

– Akkor nézzük a bronzérem másik, szebb oldalát!
– Abban mindenképpen előrelépés történt, hogy az egyik sportcsatorna jóvoltából nagyobb hírverést kapott a sportág. A mi mérkőzéseink közül is ötöt élőben közvetíttek, így több emberhez juthatott el az amerikai futball.

– A klub egyéb módon is profitált a szövetség és a televíziós társaság közötti szerződésből? Máshol ez a költségvetés jelentős részét képezi.
– Sajnos a mi esetünkben ez nem így történt. A klubvezetők ugyanis nem nyerhettek betekintést a két fél által kötött szerződésbe, ami eléggé aggályos, különösen úgy, hogy a csapatoknak ez nem járt anyagi előnyökkel. Sőt! Rendezőként a helyszíni közvetítés költségeinek komoly hányada is a mindenkori házigazda büdzséjét terhelte.

– Apropó, vendéglátás! Játszottak a Felsővárosi műfüvön és Felsőtárkányban is, utóbbi helyszínen nagyobb érdeklődés mellett. Nem hiányzik az igazi hazai pálya?
– Most nem ez a legfontosabb számunkra, hanem az, hogy miként tudjuk az egészen fiatalokkal, vagyis a hat-nyolc éves gyerekekkel megismertetni a sportágat, és mondjuk mennyire tudjuk a középiskolákban népszerűsíteni a játékot. Innen tovább lépve, hamarosan egyeztetünk az Eszterházy Károly Egyetem vezetésével arról, hogy a felsőoktatásban milyen szerepet kaphat az amerikai futball. Nekünk nagyon fontos az utánpótlás-nevelés.

– Különösen igaz ez annak a szövetségi határozatnak az ismeretében, amely szerint a MAFSZ elnöksége a Heroes 2018-as HFL indulási jogát megszüntette, és a klubot a bajnoki rendszerben visszasorolta. Vagyis jövőre csak a Divízió I, vagy a Divízió II osztályba nevezhet az egyesület. Mi áll döntés háttérben?
– Az, hogy U19-es korosztályú csapatot nem tudunk kiállítani. Hiába léptünk ebbe az irányba, jelenleg mindössze hat junior korú játékossal rendelkezünk. Ez a szám pedig nagyon kevés.

– Ez mire vezethető vissza?
– Például arra, hogy tizenhárom év múltán sem ismerik eléggé ahhoz a klubunkat és a sportágat a fiatalok és/vagy azok a szülők, akik gyermekei akár hozzánk is járhatnának. De annak is tulajdonítható, hogy a MAFSZ-nak nincs olyan toborzó programja, amely segítené a tagszervezeteket.

– Akkor kanyarodjunk vissza a nevezéshez! Eldőlt már, hogy jövőre melyik osztályban szerepelnek?
– Három megoldás közül kell választanunk: a Divízió I, a Divízió II, vagy a szlovák bajnokság. Amennyiben az utóbbiba jelentkezünk, akkor ehhez szükséges a MAFSZ hozzájárulása, ráadásul ez azzal is járna, hogy nem lesz Div. I, mert ha mi nem indulunk, csupán három csapat szerepelne ebben a mezőnyben, ez pedig karcsú egy osztályhoz. Mivel azonban elegendő leadni januárban a nevezést, van időnk bőven gondolkodni a számunkra legjobb választáson.

– Az nem kérdés, hogy Szeredi László vezetőedzőként történt választása telitalálatnak bizonyult. A tréner 2018-ban is marad a csapat mellett?
– Vele a következő szezonról még nem egyeztettünk.

– Most akár az ön esetében beszélhetnék pihenőről is, ha nem lenne hamarosan itt szeptember 16-a. Várja már a válogatottbeli szereplést Szlovákia ellen a Hidegkuti-stadionban?
– Igen, bizonyára nagy élményt jelent majd a nemzeti színekben szerepelni. Azt viszont fájlalom, hogy erre meg lett volna a lehetősége jó néhány klubtársamnak is, ám a legkülönfélébb okok miatt a többen már a székesfehérvári válogatóra sem tudtak eljönni, így esélyük sem volt a szűkebb keretbe történő bekerülésre.

– Mi jelenti a folytatást az egyletnél: arccal a fiatalok felé?
– Ez is. Építkezni kell, és ezt alulról kezdjük, mert másképp nem lesz jövő. Ezen kívül a népszerűsítésre is nagyobb hangsúlyt helyezünk, mert ezen a téren is van mit bepótolnunk. Ám a legfontosabb: megyünk tovább, mert szeretjük az amerikai futballt, és azt akarjuk, hogy Egerben is stabil lábakon álló klub jelentsen vidéki bázist.

Bódi Csaba

Forrás:https://www.heol.hu/sport/helyi-sport/eger-heroes-epitkezes-846109/