Idegenben jó a győzelem!

Egy találkozó maradt hátra a HFL első fordulójából, ennek megfelelően a Győr Sharks fogadta az Eger Heroes együttesét, tehát egy vidéki rangadóról beszélhetünk. Az időjárás megrázta magát, remek időben rendezték a két külföldi edzővel és irányítóval felálló csapatok mérkőzését. Az idei szezonban most először a vendégcsapat örülhetett győzelemnek, viszont ezúttal sem volt sokáig izgalmas a végeredmény kérdése.

A két coach (fotó: Digisport)

Szégyen a futás? Inkább hasznos!

Az egrieknél ugyan nem az amerikai Khalid Ali volt nevezve a kezdőbe, mégis ő játszotta le a találkozó 99%-át (a meccs elején még elkapása is volt). Ennek ellenére mégsem a passzjáték dominált az egriek playbookjában, hanem a futójáték. És uram isten, az a futójáték! A győri védők nem teszik ki az ablakba azt, amit ma a földön feltett ellenük a Heroes a pályára. Remekül keverték a kártyáikat, csak az első 5 playben 4 különböző játékos kapott labdacipelést, és nem csak a szokásos futójátékokkal, hanem például reverse hívással is próbálkoztak. A futók és az elkapók mellett az irányítófutások is fontos szerepet játszottak az egriek stratégiájában, az eredmény pedig önmagáért beszél.

A meccs MVP-je, Anthony Green egy spin move közben (fotó: Digisport)

Összesen 5(!) futott TD-t szereztek, amiből hármat Anthony Green, kettőt pedig Vakarcs Gergő neve mellé írhattunk fel. Ketten együtt 297(!) yardot szorgoskodtak össze, amihez Ali is hozzátette a magáét 60 yarddal, de Fenyvesi Csaba és Antal István is hozott first downokat és fontos yardokat futások során. Nem meglepő módon nem is kellett erőltetni így a passzjátékot, az eredmény és a hatékonyság nem indokolta. Farkas Máté és Khalid Ali összesen 7 passzkísérletet produkáltak, ebből 4 elkapás lett, Fenyvesi Csaba jóvoltából pedig egy TD. Hogy mennyire változatos fegyverarzenál áll Szeredi László főedző rendelkezésére, az a beharangozóban is említett Chris Hall szemlélteti, aki amikor nem a győriek támadóira figyelt, akkor egy elképesztő 37 yardos elkapást szerzett Ali passzából.

Győrben már lézergyár is nyílt

Ami a Heroesra igaz volt, annak a szöges ellentéte állt fent a Sharks támadásaiban. Phillip Garciáról, a Sharks amerikai irányítójáról lehetett tudni, hogy elképesztő karerőssége van, amihez remek dobómozdulat társul. Ennek az eredménye az olyan lézerpasszok, amiket élőben kell látni, mert ezek kis túlzással NFL szintű mozzanatok. A győriek bánatára azonban elképesztő peches napot fogtak ki az elkapók, hiszen hiába volt 40 passzkísérlete Garciának, ezeknek csak kevesebb mint fele (19) lett pontos.

Börzsei Bálint elkapása (fotó: Digisport)

Pedig produkált nagyon szép jeleneteket az Andres Fernandez (6 elkapás, 86 yard, TD) – Becs László (4 elkapás, 39 yard, TD) – Börzsei Bálint ( 5 elkapás, 61 yard) elkapóhármas, akik többször is meg tudták verni a védőiket, és üresre tudták magukat játszani. A jó játék ellenére azonban rendre becsúsztak dropok is, illetve arra is volt példa, hogy Garcia túl vagy aluldobta elkapóit. Mivel sokszor voltak hátrányban, muszáj volt a passzjátékot erőltetni, de a futások alapból nem működtek ma John Burleson fiainak. Garcia szerezte a legtöbb futott yardot, szám szerint 53-at, leginkább menekülések után.

A különbség a back 7-ben rejlett

Petreny Nobert védekezik Becs Lászlón (fotó: Digisport)

A sok drop miatt nem lenne érdemes belemenni a Mi lett volna, ha…? kérdéskörbe,  de ha valamiben lehet keresni a különbséget a két csapat között, az a linebacker sor és a secondary teljesítménye. Ezen belül is inkább a csapatok safety teljesítménye volt meghatározó, mert amíg ha az egyik egri futó meglódult, akkor szinte üres pálya várta őket az endzone-ig, a túloldalon viszont mindig jött egy safety, aki kirakta a stop táblát az ellenfélnek. A Heroes védelme mintha vért ivott volna, mert az első Sharks akciót követően maximumra kapcsoltak, és már csak több TD-s előnyről kaptak 1-1 hatpontost.

Összegzés

Nagyon sima vendéggyőzelem született, ami ha a félidei állást és a játék képét követően nem volt egyértelmű, a második félidőben mintha az öltözőben maradtak volna a győriek, és egy 50 yardos futott TD-vel, valamint egy megszerzett fumble-lal gyakorlatilag sakk-matt helyzetbe kerültek. Azt elmondhatjuk, hogy a győriek sok-sok egyéni hibája megbosszulta önmagát, és a rúgók sem lehettek büszkék a mai lőlapjukra. 4 kihagyott extra pont és egy blokkolt mezőnygól jött ma össze nekik, de végül egyik sem befolyásolta a meccs végkimenetelét. A meccs videós összefoglalója IDE kattintva megtekinthető, a mérkőzés végeredménye:

Győr Sharks 18 – 40 Eger Heroes

Mérkőzés utáni interjúk

Egy-egy rövid szóra elkaptuk a két csapa irányítóját.

Khalid Ali elégedett a győzelemmel, ugyanakkor nem győzte hangsúlyozni, hogy ettől nem szabad hátradőlniük, és keményen kell dolgozniuk a további sikerek érdekében. A futójátékra nem talált szavakat, a legemlékezetesebb jelenet pedig az volt, amikor közöltem neki és az akkor feltűnő Christopher Murray-nek, hogy Vakarcs Gergő és Anthony Green majdnem 300 futott yardot szereztek 5 TD mellett, Murray reakciója csak ennyi volt: „Pffffffffff OMG!”.

Phillip Garcia pedig sajnálja, hogy így alakult ez a meccs, de profi módon kezelte azt a nyilvánvaló helyzetet, hogy rengeteg egyéni hibák tarkították a Sharks támadósorát. Kiemelte a támadófala munkáját, hogy mindössze csak egy sacket szereztek rajta, és sokszor tudtak neki időt biztosítani a passzaira, és mindenképp javítani szeretnének a következő fordulóban.

 

Forrás: http://fuzovelkifele.com/2017/04/idegenben-jo-a-gyozelem/

Start a Conversation